Μοναδική η Συναυλία για την Οικούμενη
Μάγεψε με την παγιέτα του το βράδυ της Πέμπτης(12/10), στο Μέγαρο Μουσικής ο Διευθυντής Ορχήστρας Ευστάθιος Αρβανίτης, στη Συναυλία για την Οικουμένη που παραχωρήθηκε σε παγκόσμια Πρώτη Εκτέλεση, στα πλαίσια του τετραήμερου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, που διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος τη Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 100 χρόνια του Περιοδικού Θεολογία το οποίο εκδίδεται σταθερά από το 1923 έως σήμερα το 2023.
Οικοδεσπότης της Συναυλίας που συνέπεσε με την θητεία 15ετους διακονίας του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου κ. κ. Ιερωνύμος, και προσκεκλημένοι του ήταν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίοι συμμετέχουν στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Καλαντζής, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Πρέσβεις, Υπουργοί, αλλά και περισσότεροι από 1300 θεατές, που παρακολούθησαν την συναυλία
Ο Μαέστρος κ. Αρβανίτης διεύθυνε τρεις διαφορετικές Ορχήστρες: Academica Orchestra, Eutechnian Ecumenical Orchestra, Underground Young Orchestra και «συνεδεσε» μουσικά ακούσματα από όργανα της οικούμενης όπως το δικό μας σαντούρι, με γκούγκιν, με το κινεζικό σαντούρι και κινεζικό μουσικό όργανο «guzheng» (γκουζένγκ), το οποίο παράγει τον ήχο του με τη χρήση σιδερένιων δακτυλιθρων, Ακόμα δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα κρούστα και στα τύμπανα, τις τρομπέτες.
Ακούστηκαν τραγούδια της Ελληνικής παράδοσης διασκευασμένα για συμφωνική ορχήστρα, από τον τενόρο-μουσικό Αρτινής καταγωγής Ευάγγελο Γιαμούρη, που ήταν διανθισμένα με στοιχεία από μουσικές κουλτούρες άλλων χωρών, που αποδόθηκαν από σολίστες μουσικούς με ανάλογα όργανα.
Ακούστηκαν ηπειρώτικο: «Γιάννη μου το μαντήλι σου», το μακεδονικό: «Η Λαφίνα, τα μικρασιάτικα τραγούδια «Από ξένο τόπο», το Στερεοελλαδίτικο τραγούδι «Σαράντα παλικάρια»
Το κοινό μάγεψε με την ερμηνεία του ο Σύριος τενόρος Awn Maarof, που μαζί με τον δικό μας τενόρο Ευάγγελο Γιαμούρη, έχουν τραγουδήσει μαζί και με άλλους τενόρους, σε παγκόσμια καλλιτεχνική οργάνωση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου. Σαγηνευτικός ήταν και τενόρος Vittorio Grigolo
Αξέχαστη ερμηνεία προσέφερε στο κοινό ο βιρτουόζος πιανίστας Alain Lefèvre του National Consetvatoire Superieur de Musique de Paris. Πρόκειται για ένα οικουμενικό πιανίστα αφού έχει παίξει σε 40 χώρες του πλανήτη. Αγωνίζεται για τους μουσικούς της εποχής μας, όπως είναι οι: Ηenri Dutilleux, John Corigliano, Rierre Max Dubois, Walter Boudreou, Ftancois Domrierre, Alain Rayette και ο Alexanter Brott.
Θεαματική ήταν η συμμετοχή των οι μεικτών χορωδίων: «Ambitus» Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, υπό τη διδασκαλία της Κατερίνας Βασιλικού, η Χορωδία Δήμου Κηφισιάς, υπό τη διδασκαλία του Θανάση Αρβανίτη.
Η σκηνοθεσία πραγματοποιήθηκε με την φιλική συμμετοχή του σκηνοθέτη Βασίλη Κονταξή Η παραγωγή της συναυλίας έγινε από την Hellenic Eutechnian
Η Ομάδα του ΚΕΣΟ έδωσε σημαντική παρουσία στη συναυλία και αποτελείτο από έντεκα άτομα με επικεφαλή την Διευθύντρια του Μ.Πίνη και τα μέλη του ΔΣ Μαρία Τάταρη και Σοφία Κώνστα-Πέππα