ΚΕ.Σ.Ο: Μαθήματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε συνδυασμό με Βιωματικό Εργαστήρι κατά της βίας στις μαθητικές κοινότητες

Μήνες Εκπαίδευσης ήταν για το ΚΕ.Σ.Ο, το διάστημα Φεβρουαρίου –Μαρτίου και Απριλίου μέχρι σήμερα, αφού το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα 10 σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που πρόεκυψε μετά την εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας και του Ι.Ε.Π(Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής) βάσει της αριθ. Υπουργικής Απόφασης 20883/ΓΔ4/12-02-2020(Β΄456).

   Η συγκεκριμένη απόφαση, εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2024 και τον Ιούλιο  του ιδίου χρόνου, επεκτάθηκε για όλο το εκπαιδευτικό έτος 2025 και μας δίνει το δικαίωμα, να μπαίνουμε επίσημα στα σχολεία της Μ. Εκπαίδευσης ανά την Επικράτεια, είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά  ακόμα και για τα σχολεία της Ομογένειας αν μας ζητηθεί, ώστε να υλοποιήσουμε το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, με τίτλο: «Σχεδιάζοντας Επαγγέλματα με αυτογνωσία». Η δράση,  βοηθά τα παιδιά που σχεδιάζουν το μέλλον τους, να το χτίσουν με αυτογνωσία.

   Το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας(ΚΕ.Σ.Ο) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών(ΙΑΑ) από το 2018 έως σήμερα, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, που εφαρμόζει είναι και οι επισκέψεις σε [Γυμνάσια, Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια] με σκοπό να συμβάλει στην πληροφόρηση των μαθητών, γύρω από τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Παράλληλα, βοηθά τους γονείς και τις οικογένειες των μαθητών, να ανταπεξέλθουν στις συμπληρωματικές μαθησιακές απαιτήσεις των παιδιών τους, δεδομένου ότι ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός, έπαψε να διδάσκεται ως μάθημα, στα δημόσια σχολεία, από την εποχή των μνημονίων για δημοσιονομικούς λόγους.

   Σημειώνεται, ότι υπάρχουν οικογένειες, που βάζουν βαθειά το χέρι στη τσέπη, ώστε να διδαχτούν τα παιδιά τους το συγκεκριμένο μάθημα, φροντιστηριακά και τα παιδιά να έχουν την σιγουριά της αυτογνωσίας, ακόμα και στην σύνταξη του μηχανογραφικού, για την είσοδο τους σε κάποια σχολή.

   Είναι γεγονός ότι τα παιδιά διψούν για πληροφόρηση.  Στο πλαίσιο αυτό και μετά από προσκλήσεις των εκπαιδευτικών, επισκεφτήκαμε δημόσια Γυμνάσια-Λύκεια. Όπως: των Αγ. Αναργύρων, δύο σχολεία του Αμαρουσίου, το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Λαυρίου(ΠΕΠΑΛ), το Γενικό Λύκειο Σαλαμίνας και στο προσεχές διάστημα αναμένεται η συνεργασία μας με σχολεία της Ν. Σμύρνης αλλά και διαδικτυακά της Θεσσαλονίκης. Πολλά εξ αυτών τα επισκεφτήκαμε εις διπλούν, ώστε να καλύψουμε τια απαιτήσεις ανά τάξη και ανά διδακτικές ώρες.

   Υπογραμμίζεται ότι η δράση μας αυτή, δεν χρηματοδοτείται από κάποιο πρόγραμμα του Υπ. Παιδείας, αλλά υλοποιείται ιδίοις εξόδοις από τη Διευθύντρια κ. Μαίρη Πίνη, την πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια του ΕΟΠΠΕΠ κα Ειρήνη Ανδριώτη και το βοηθό εκπαιδευτή κ. Κωνσταντίνο Σαλεβουράκη.

   Όποιο σχολείο και αν επισκεφτήκαμε, γίναμε ένθερμα δεκτοί από τη Διεύθυνση, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τα ίδια τα παιδιά, αφού συμβάλαμε, στην επίλυση των αποριών τους.

   Μέσα από αυτές τις δράσεις, που εκπόνησε το ΚΕ.Σ.Ο, αναδεικνύεται και το Ανθρωποκεντρικό Πρόσωπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ετσι, στα παιδιά μεταφέρθηκαν μέσω της Διευθύντριας του φορέα οι ευχές του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου, του Αναπληρωτή πρόεδρου σεβασμιώτατου  Μητροπολίτη Φαναριού κ. Αγαθάγγελου και των μελών του Δ.Σ του Ιδρύματος, καθώς και του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Βαρνάβα.

 

Βιωματικό Εργαστήριο

   Παράλληλα όμως με το πρόγραμμα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, λειτούργησε για πρώτη φορά Βιωματικό Εργαστήριο με Θέμα: «Γνωρίζω τον Εαυτό μου, Αποδέχομαι τον Άλλο» από την Ομάδα Αναστοχασμού, που αποτελείτο από την εκπαιδεύτρια κα Ειρήνη Ανδριώτη, την ψυχολόγο του φορέα κα Κωνσταντίνα Δήμα και την ασκούμενη σύμβουλο ψυχικής υγείας στον φορέα κα Εριφύλη Παναγιώτου.

   Το εργαστήρι, είχε ως κεντρικό άξονα: την κατανόηση της προσωπικής ταυτότητας των εφήβων, την ενίσχυση της αυτογνωσίας και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Αναπτύχτηκε σε σχολεία, που είχαν το προηγούμενο διάστημα, σημειωθεί αντιπαραθέσεις μεταξύ των μαθητών. Οι βασικοί στόχοι του αποδοτικού εργαστηριού ήταν η:

  • Ενίσχυση της κοινωνικοποίησης των μαθητών μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.
  • Καλλιέργεια ενσυναίσθησης και σεβασμού προς τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου.
  • Ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων και αναστοχασμός πάνω στην συμπεριφορά και τις σχέσεις με τους άλλους.
  • Ανάδειξη των κοινών στοιχείων, που ενώνουν τους ανθρώπους, πέρα από τις εμφανείς διαφορές.

     Το Βιωματικό Εργαστήρι είχε τη μορφή διαδραστικής συμμετοχής και συνέβαλε στη χαλάρωση της ομάδας των εκπαιδευόμενων μαθητών, καθώς και στην προετοιμασία για τη συζήτηση. Μέσω αυτού, οι μαθητές μοιράστηκαν σκέψεις και εμπειρίες σχετικά με την ταυτότητα, τις προκαταλήψεις και την αλληλεπίδραση με τους άλλους. Η συζήτηση διευκολύνθηκε με ερωτήσεις, που προωθούσαν το διάλογο και τον αναστοχασμό.

   Η κεντρική δραστηριότητα του εργαστηρίου, βασίστηκε στο παιχνίδι ρόλων «Κάνε ένα βήμα μπροστά». Πειραματικά οι μαθητές, κλήθηκαν να προχωρήσουν μπροστά ή να μείνουν στάσιμοι ανάλογα με τις ευκαιρίες και τα εμπόδια, που αντιμετώπιζαν στη ζωή τους. Στο τέλος της δραστηριότητας, έγινε αναστοχασμός για τις ανισότητες και τη σημασία της κατανόησης, των εμπειριών των άλλων. Ο αντίκτυπος στους μαθητές, ήταν θετικός. Ακολούθησε ένας ανοιχτός διάλογος για θέματα αυτογνωσίας και αποδοχής. Αναδείχθηκε η σημασία της επικοινωνίας και της ενσυναίσθησης στις διαπροσωπικές σχέσεις και προβληματίστηκαν πάνω στις κοινωνικές ανισότητες και τα στερεότυπα, που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας.

   Τέλος, μας ζητήθηκε, η συνέχεια των βιωματικών δράσεων με θεματικές: όπως η διαχείριση συγκρούσεων και η ενεργή ακρόαση. Και κρίθηκε αναγκαία η συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων για την υποστήριξη της θετικής επικοινωνίας με τους μαθητές, ώστε να παταχθεί η βία στις μαθητικές κοινότητες των σχολείων.