Η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Ρομπότ βοηθούν τα παιδιά με Αυτισμό
Ημερίδα διοργάνωσαν την Παρασκευή24 Φεβρουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο Athens Marriott Hotel, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της υλοποίησης δράσεων διάχυσης πληροφορίας για τις προηγμένες τεχνολογίες.
Η διοργάνωση, τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και είχε θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Αυτισμός και στόχευε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, των ειδικών κοινωνικών ομάδων και της επιστημονικής κοινότητας, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας, με χρήση πρωτοποριακών μεθόδων σε διαφορετικούς τομείς εφαρμογής, όπως αυτός του διάχυτου αναπτυξιακού φάσματος – αυτισμού.
Παραβρέθηκαν σύσσωμές οι ηγεσίες των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, με προεξέχοντες τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη την Υφυπουργό κα Ζωή Ράπτη, πρώτη υφυπουργό για θέματα Ψυχικής Υγείας. Και τα δυο Υπουργεία έχουν στόχο να κάνουν πολλά για τα παιδιά με Αυτισμό. Ένα φαινομενο, που τόσο είναι εξαπλωμένο στην Ελληνική Κοινωνία, αντλώντας χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν ακόμα η Αναπ. Υπουργός Εργασίας για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Πρόνοιας κα Δόμνα Μιχαηλίδου, όπως και ο επιδεικνύων μεγάλη ευαισθησία στα συγκεκριμένα θέματα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Γιώργος Σταμάτης. Επίσης συμμετείχαν πανεπιστημιακοί της Πληροφορικής, αλλά και της ψυχικής Υγείας, ειδικοί παιδαγωγοί και επιστήμονες.
Ένας εκ των ομιλητών ήταν και ο συνεργάτης του Μακαριωτάτου και Αρχιμανδρίτης Δρ Απόστολος Καβαλιώτης, που διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Θεσσαλονίκης Αυτισμό και Ειδική Αγωγή και μεταξύ πολλών άλλων είναι Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Διευθυντής γραφείου της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες
Ο Δρ. Καβαλιώτης δεν μίλησε ως φιλάνθρωπος κληρικός, αλλά ως εξειδικευμένος επιστήμονας, υπογραμμίζοντας ακόμα τα ελλείμματα και την παθογένεια του συστήματος Διάγνωσης των παιδιών με Αυτισμό, ΔΕΠΥ ή παιδικό ψυχισμό στα ΚΕΣΥ και τα ΚΕΔΑΣΥ, που εδρεύουν στην πρωτεύουσα κάθε νομού, μέσα σε 90 οι ειδικοί παιδαγωγοί πραγματοποιούν ην διάγνωση, αλλά τελικώς οι γονείς και η οικογένεια των παιδιών τα αποτελέσματα της διάγνωσης αυτής μπορεί να την λάβει μετά από 12 ή 14, ή 18 ή ακόμα και 24 μήνες!
Ανέφερε ότι η Τεχνική Νοημοσύνη και τα ρομπότ συμβάλλουν στην καλλίτερη γνώση των αναγκών του παιδιού, στη κοινωνική του συμπεριφορά, στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους, στη κατανόηση, στη κοινωνικοποίηση των παιδιών και σε εκείνα που δεν λαμβάνουν θεραπεία.
Ο Αυτισμός τόνισε ο Δρ Καβαλιώτης δεν είναι νόσος είναι εκπαιδευτική ανάγκη και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται. Το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο μέσω των ηλεκτρονικών βοηθών της Τεχνικής Νοημοσύνης
Τέλος και από τις τοποθετήσεις των άλλων ομιλητών και ειδικών επιστημόνων, πρόεκυψε ότι με το μοντέλο παρέμβασης μέσω της τεχνικής νοημοσύνης και των ρομπότ γίνεται προσπάθεια το θέμα του Αυτισμού των παιδιών να αντιμετωπιστεί ολιστικά, βοηθά και εκπαιδεύει τους γονείς στη ψυχική τους ανθεκτικότατα, στην κατανόηση των παιδιών τους στην ευελιξία. Ακόμα μπορεί να βοηθήσει στην μελλοντική αποκατάσταση των παιδιών και στην υποαπασχόληση.
Εκ μέρους του ΚΕΣΟ την ημερίδα προσκλήθηκε να παρακολουθήσει η Διευθύντρια κα Μαίρη Πίνη